De wedstrijd wordt gehouden vanaf Evenemententerrein het Knikkerven in Well, Limburg, Kruising Wezerweg/Bergweg, 5855 EN Well.

De wedstrijd wordt verreden onder de vlag van de KNHS. Op de wedstrijd gelden de volgende reglementen: het Algemeen Wedstrijdregelement KNHS en het Disciplinereglement Endurance.

Klassen en afstanden

Klasse 1 kort21 km€ 35,00
Klasse 1 lang30 km€ 37,50
Klasse 2 kort42 km€ 45,00
Klasse 2 lang60 km€ 50,00
Klasse 381 km€ 55,00
Overzicht afstanden Endurance De Maasduinen 2024

Inschrijven kan via MijnKNHS of, als je in het buitenland woont via het inschrijfformulier op de pagina ‘inschrijven’. Let op, je kan alleen deelnemen aan de wedstrijd als je lid bent van de KNHS of een vergelijkbare federatie in het buitenland. Zonder KNHS lidmaatschap kunnen we je inschrijving dan ook niet accepteren. Deelnemers die voor winstpunten willen rijden moeten ook lid zijn van de KNHS Endurancevereniging, een startlicentie Endurance te hebben en dienen zich verplicht in te schrijven via MijnKNHS.

Inschrijven is mogelijk tot en met 5 mei 2024. Daarna nog inschrijven kost € 10,- aan administratiekosten extra. Het inschrijfgeld per klasse staat hierboven aangegeven.

Uitschrijven kan ook tot en met 5 mei 2024. Bij afmelding na deze datum blijf je het gehele inschrijfgeld verschuldigd.

Je inschrijving is pas definitief na betaling. Het inschrijfgeld kan vooraf worden overgemaakt op rekeningnummer NL13 KNAB 0411984764 t.n.v. M.E. Nooijen. Vermeld bij je betaling je naam en de klasse waarin je start. Wil je samen starten met iemand, vermeld dit dan bij opmerkingen bij je inschrijving in Mijn KNHS. Neem je deel aan de pilot versnelde promotie naar klasse 2, vermeld dit dan bij je inschrijving in Mijn KNHS bij opmerkingen.

Routes en ondergrond

We zetten twee verschillende ronden uit, een ronde van 21 kilometer en een ronde van 30 kilometer. De klasse 2 kort rijdt twee keer de korte ronde, klasse 2 lang twee keer de lange ronde en de klasse 3 rijdt twee keer lang en een keer kort. De routes zullen worden uitgezet met pijlen en lintjes. De GPX-bestanden van de routes zullen ongeveer een week voor de wedstrijd onder downloads worden geplaatst.

Klasse 2 lang en 3 zullen in massastart vertrekken en klasse 1 en de impulsklasse starten individueel volgens de startlijst die later nog gepubliceerd wordt, ongeveer een week voor de wedstrijd. Vanwege de veiligheid (smal hek en pad 100 meter vanaf de start) start klasse 2 kort ook individueel of in groepjes van maximaal 4 personen. Wil je samen rijden, geef dit dan aan in Mijn KNHS of op je inschrijving.

Rode route = 21 km

Deze ronde wordt gereden om het Reindersmeer heen. Blijf ten alle tijden op de ruiterpaden. Het is niet toegestaan om over de fiets- of wandelpaden te rijden! De korte ronde vertrekt vanaf de start meteen rechts het grindpad op. Dit is tevens de aanrijdroute voor de auto’s met trailers en groomauto’s, dus houd rekening met elkaar. Vrijwel direct kom je bij de oversteek en een hek. We proberen ervoor te zorgen dat dit hek open gehouden wordt door vrijwilligers. Let wel goed op, want het is een geen brede doorgang en je gaat meteen naar links de hoek om het bos in en je kan tegemoetkomende wedstrijdruiters tegen komen, dus beperk je snelheid! Het eerste gedeelte van de route rijd je over hele afwisselende bodem en is de route iets technischer met bochten en hier en daar wat boomstronken of kleine heuveltjes. Er volgen ook enkele mooie brede zandpaden om iets meer tempo te maken. De route loopt om het Reindersmeer zoals gezegd, dus je kan op verschillende plekken volop genieten van prachtige uitzichten over het meer en de heide. Op de terugweg naar de finish gaat de route enkele honderden meters over een stukje asfalt. Hier moet ook een sluis worden overgestoken via een weg. De weg is breed genoeg en hier zal tevens een groompunt bij zijn, zodat grooms eventueel kunnen assisteren bij het oversteken van de sluis. Ze mogen daarbij het paard niet vasthouden. Het laatste gedeelte van de route gaat wederom door wat bospaden en je gaat het bos weer uit via hetzelfde hek als in het begin. De finish en vetgate zijn op het startterrein. Volg hier de juiste bordjes. De finish voor klasse 2 en 3 zullen op een andere plek zijn, waardoor er ruimte is voor een eindsprint.

Deze ronde is prima te rijden zonder hoefbescherming. De weinige stukjes asfalt zijn kort en ook het beginstuk op het grindpad is kort en prima te rijden zonder ijzers. Loopt je paard snel gevoelig, dan raden we hoefbescherming altijd aan, maar dit is volledig je eigen keuze en eigen risico.

Gele route = 30 km

De ronde van 30 km gaat eerst richting Wellerlooi. Het eerste gedeelte van de route is hetzelfde als voorgaande jaren. Hier zitten wat afwisselende paden in die soms wat technischer zijn met hier en daar een boomstronkje of lichte glooiing, afgewisseld met bredere paden waar je ook tempo kan maken. De bodem is hier stevig en niet mul. Daarna loopt de ronde via een oversteek weer terug richting het Reindersmeer en kan je kilometers lang genieten van mooie zandpaden, bos, heide, duinpaden en brede zandpaden. Een kort stukje loopt de route langs de weg, maar hier is de berm goed genoeg om in te rijden. Tevens is er hier een nieuw groompunt toegevoegd. Daarna gaat de route weer over zeer afwisselende paden tot het laatste groompunt bij de sluis. Dit is de enige mogelijkheid om het meer over te steken, dus dit is een druk punt. De grooms mogen hier eventueel helpen met het oversteken van de sluis. Aan de andere kant van de sluis loopt de route weer verder met zandpaden tot de laatste oversteek. Het laatste stukje van de route loopt over het grindpad waar je ook het terrein op bent gekomen. De ruiters nemen niet de ingang van de auto’s, maar de laatste ingang van het terrein. Volg hier de juiste bordjes richting vetgate/finish!

We raden voor de lange ronde hoefbescherming aan, omdat er hier en daar wat grindpaden in zitten.

Vetgate

De vetgate voor klasse 2 en 3 is op het startterrein. Er is een groot grasveld waar paddocks gemaakt mogen worden en je je vetgate kan opbouwen. Er is voldoende ruimte voor iedereen, maar houd natuurlijk wel rekening met elkaar. Het is niet toegestaan om te groomen of het zadel eraf te halen voordat paard en ruiter over de lijn van de vetgate zijn.

De holdtime in de vetgate zal 40 minuten zijn.

Binnen de vetgate is het toegestaan om partytenten te plaatsen, mits deze goed zijn vastgemaakt en stevig zijn. Bij wind kunnen we je vragen om een partytent in te klappen als dit gevaarlijk kan zijn voor omstanders en andere paarden. Er zullen waterbakken staan, maar er is geen ruime watervoorziening en bijvullen zal tijd in beslag nemen, dus neem zelf ook voldoende water mee!

Parkeren en paddocks

Bij aankomst vanaf de Wezerweg rijd je zo’n 300 meter over een grindpad tot de ingang van het terrein. Dit pad is tevens de wedstrijdroute, dus je kan hier paarden tegen komen. Houd daar rekening mee en geef de paarden voorrang. Dit geldt ook voor de groomauto’s!

Op het startterrein is er ruim voldoende parkeergelegenheid voor alle auto’s, trailers en groomauto’s. Volg de aanwijzingen op en houd rekening met elkaar. Een paddock maken is toegestaan, zowel achter je trailer als in de vetgate (alleen voor klasse 2 en 3). Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht, maar ruim wel je eigen mest, voerresten en hooi op.

Overnachten

Het is helaas niet mogelijk om te overnachten op het terrein, omdat dit niet mag met onze vergunning. Ook zijn er geen stallen op het terrein aanwezig en geen voorzieningen zoals stroom- of wateraansluitingen voor een caravan o.i.d.

Wil je toch overnachten voor de wedstrijd, dan kan je bij de volgende adressen informeren voor stalling:

Er zijn nog diverse camping’s en b&b’s in de omgeving waar je als ruiter terecht kan zonder paard. Boek op tijd, want het is die week ook meivakantie, dus het kan snel vol zitten.